Полезна информация за електрическите превозни средства


Електрически задвижваните превозни средства са били разработвани още през средата на ХХ век, но поради все още неразвитите технологии те не са могли да се сравняват с тези, задвижвани от ДВГ. Още тогава основен проблем е била батерията и това е допринесло за временния застой в тяхното развитие. През последните 15 години, с напредването на технологиите и развитието на батериите, темата за електрически скутери и автомобили отново стана актуална. Един от първите производители в Европа е френската компания Peugeot, като първият им модел „Scoot'Elec” е пуснат на пазара още през 1995 година и все още има хора, който карат този вече остарял модел. Първоначалната идея на тези скутери била да се използват в големи халета за транспорт на леки товари, а предимството им пред бензиновите е, че не отделят никакви отработени газове.


Напоследък на пазара се появиха много производители като голяма част от тях са от Китай. Това се дължи на факта, че много от големите компании все още се страхуват да инвестират в разработването на електрически превозни средства и изчакват още няколко години когато ще се наложи внедряването на алтернативни методи. От друга страна Китай изостават на пазара със задвижвани от ДВГ возила спрямо САЩ, Япония, Германия и други страни, но за сметка на това в момента са водещ производител на хибридни и изцяло електрически превозни средства. Според статистика от 2006 година Китай е първата държава в света, в която електрическите скутери са повече от бензиновите, годишното производство възлиза на около 20 млн. В момента китайците влагат много в развитието на батериите, защото това е основното премеждие, което стои пред успеха на електрическите автомобили и скутери. Даже най-богатият човек на света Лорън Бъфет инвестира в китайската компания BYD, един от най-големите световни производители на акумулаторни батерии, като снабдява с тях фирми като Nokia и Apple, а съвместно с Daimler произвежда електрически автомобили.


В Европа електрическите скутери също станаха хит през последните няколко години, като основните производители са от Германия, Швейцария, Франция и Италия, където масово се карат скутери. В някои от държавите е приет закон, с който държавата стимулира потребителите на електрически скутери и колела, като ги освобождава от пътен данък или поема част от цената на скутера при покупка. В Германия също има сериозни инвестиции в тази сфера, като е започнато изграждането на инфраструктура за електрическите скутери, изграждат се обществени и частни станции за зареждане на батериите, осигуряват се места за паркиране и заключване на скутерите, много организации предимно екологични популяризират този вид превозно средство сред населението, на някои от общините безвъзмездно са предоставени скутери за служебно ползване. Този пример е последван и от Италия, Белгия, Франция и др.


Интересът към алтернативните превозни средства е породен и от редица проблеми станали актуални през последните години. Имайки предвид непрекъснато нарастващата цена на петрола и това, че той е невъзобновяем източник, който на практика е пред изчерпване, покачването на неговата цена ще се отрази осезаемо върху разходите ни. При това положение едва ли някой се съмнява, че електричеството е енергията на бъдещето. Особено когато става дума за транспортните средства, електричеството ни дава възможност пряко да участваме в опазването на природата. Използването на електрически превозни средства би решило до известна степен и проблема с глобалното затопляне и екологичните замърсявания. Електрическите скутери не отделят вредни емисии, което ги прави напълно екологични, а това е една от причините те да се освобождават от пътен данък. Настоящата финансова криза допринася още повече за решението на много хора да потърсят алтернативни варианти на техните автомобили и скутери.


Като цяло двуколесните превозни средства, каквито са скутерът и колелото, са предпочитани за използване в големите градове с цел да се избегне натоварения трафик по улиците и възможността да се паркира почти на всяко място. В повечето държави са осигурени отделни платна и алеи за тях и хората не се притесняват от движението. Използването на този вид транспорт би улеснило много хора, които често попадат в задръствания на път за работа, не могат да си намерят място за паркиране и са решили да намалят сметките си за транспорт. Като всяко едно нещо те си имат своите недостатъци, но предимствата им в крайна сметка са безспорни, така че в най-скоро време можем да очакваме те да станат много популярни. Скутерите се считат за градски превозни средства и сравнявани с колелото те са доста по-удобни, побират повече багаж, някои позволяват да се вози и още един пътник отзад и са по-сигурни на пътя. Най-важното за повечето хора е колко ще им струва транспортът и точно тук електрическият скутер няма конкуренти. Евтината поддръжка, ниският разход на електроенергия и нейната ниска цена са най-важните параметри интересуващи клиентите.

| ©2016 Elmotive Ltd., 1113 Sofia, Bulgaria | Всички права запазени |