Изкуството на аерографията


Така изглежда уредът, с който се изработват рисунките

Аерографията е модерна технология за създаване на рисунки върху всякакви повърхности. Инструментът аерограф (airbrush) представлява наподобяващо на бояджийски пистолет устройство, но с много по-малки размери. Чрез него опитна ръка на художник е способна да изобрази и най-финните детайли, а използването на подходящи материали гарантира дълготраен живот на рисунката, дори и при сурови метеорологични условия.


Боите за аерограф са акрилни, в повечето случай преди започването на рисунката се налага детайла да се подготви като се изтърка с финна шкурка и се нанесе слой от кит или основа. Това се налага в случаите, че се сменя целия цвят на детайла или просто оригиналната боя не е в добро състояние и се нуждае от поправки. При рисуване върху детайли, които са с нова или перфектна фабрична боя с подходящ цвят за рисунката, процесът е много по-лесен - боята/ лака се матират с водна шкурка и рисуването на повърхността може да започне. След като рисунката е готова се лакира и се изчаква да изсъхне 24 часа, ако е печен лака в камера или в противен случай 48 часа. След това се налага финно матиране на целия лак с цел да се премахнат остатъчните релефи и неравности от рисунката, следва още една процедура по лакиране. В някои от случаите накрая рисунката може да се пастира с полир паста, което гарантирано премахва и най-малките прашинки, полепили се по време на лакирането. Лакирането и пастирането са отделни от рисунката процеси, които изискват своите условия за работа, както и професионализъм, като в повечето случаи цената на рисунката не включва лакиране.


За постигането на добри резултати за извършването на целия процес на рисунката се изисква разглобяването на конкретните детайли- калници, кори, резервоари, това както и самото рисуване, лакиране и сглобяване общо взето изисква доста време и за да не се губи от хубавото време за каране –сезонът за подготовка остава зимата. Превръщането на превозно средство в произведение на изкуството е процес, при които се взимат под основно внимание личните виждания и изисквания на клиента, тъй като възможните варианти са неограничени, а вкусовете и стиловете– много. В много случаи изрисуваните мотори, скутери или автомобили се използват и с рекламна цел като освен рисунките се изобразяват и рекламни надписи и лога. Тази тема е една от най-популярните, като самите надписи и емблеми се правят на шаблони, които след това се лепят и се пръскат с аерографа, след това самият шаблон се отлепя и така останалата боя е с перфектен контур, който не може да се постигне на ръка с други средства. Предимството на тази технология пред конвенционалните стикери е, че изглежда по-добре понеже няма ръбове, цветовете не избледняват с времето и не се отлепват.


Темите на рисунките върху мотори и скутери са разнообразни, но едни от най-разпространените са изобразяване на различни стилове пламъци, черепи, имитации на повърхности– нитени ламарини, дърво, камък и дори ръжда. Други теми, които се използват са фрагменти от плакати, реклами или сцени от филми– не само от игрални, но и от анимационни. Също да не пропускаме музикалните фенове- музиката и двуколесните са свързани от край време, всички групи си имат характерни емблеми, лога и обложки на албуми, голяма част от които са изкуство сами по себе си. Самите изпълнители също са доста характерни и това е другата често използвана тема- портрети на любими хора или на самия собственик на возилото, в това число също влизат много спортисти и актьори, известни личности от настоящето и от миналото, а понякога дори политици и управляващи. Рисуването на портрети е нелека задача дори и върху плоска повърхност и с конвенционални материали, пресъздаването на лице върху обла повърхност с аерограф изисква голямо майсторство и време, такива рисунки в някои случаи се правят със седмици– естествено размера и качеството са от решаващо значение. В крайна сметка всяко едно такова произведение е уникат създаден да носи на собственика си внимание и положителни емоции.
Рисунка на акула върху спойлера на скутер
Интересен дизайн на каска

| ©2016 Elmotive Ltd., 1113 Sofia, Bulgaria | Всички права запазени |